Tapetsering

Ge dina rum ett nytt liv!

Byt tapeter eller välj en ny färg på väggarna – det snabbaste sättet att förändra intrycket i en hel interiör.

TAPETSERING & TAPETKLISTER

Bild: Verktyg som är bra att ha när du skall sätta tapeter från Lim&Handtryck och som finns att köpa hos de flesta av våra återförsäljare

 • Tapetbord (går bra med ett skivmaterial på ett vanligt bord)
 • Linjal – gärna en spårlinjal med tillhörande skärklots (se bild)
 • Skärklots (Alternativ tapetkniv om du inte har spårlinjal)
 • Hink att blanda upp klister i
 • Visp att röra upp klister med
 • Tapetklister – vi rekommenderar vårt eget i pulverform
 • Pensel – stor för klister till baksidan och liten till skarvar
 • Borste (går bra med slätverktyg av plast) – att släta till tapetvåderna med
 • Extra skärbad/rakblad och sax – att skära skarvar med och även till att skära snitt i anslutning till foderhörn mm
 • Svamp och hink med vatten – att tvätta med
 • Bra belysning – gärna en bygglampa för att skapa ”släpljus”

Tapetklister

LIM & HANDTRYCKS TAPETKLISTER
Lim & Handtrycks tapetklister är cellulosa i pulverform, helt fri från syntetisk kemi och konserveringsmedel.

Vi avråder från att använda syntetiskt förstärkta tapetklister som ej är återlösliga i vatten och som kan ge bestående klisterfläckar.

TVÄTTA MED LJUMMET VATTEN OCH SVAMP
Då cellulosa är blankt när det torkat måste alla klisterrester tvättas bort från tapetens framsida i vått tillstånd vid uppsättning av varje ny tapetvåd. Detta görs lättast med ljummet vatten och en svamp. Tvätta hela vådens framsida med lätt hand och svepande rörelser.

Tapetsering

LIM & HANDTRYCKS TAPETER SKA KANTSKÄRAS
Det lättaste sättet att kantskära tapeterna är att: skära vådens längd (som alltid med hänsyn till mönsterpass och skärmån), lägga den på ett slätt tapetbord med baksidan upp, stryka på rikligt med tapetklister och vika kortsidorna mot varandra.

LÅT KLISTRET DRA
Medan tapeten ligger dubbelvik och drar åt sig klistret (vitt pappersbaksida 10 min, gråpappersbaksida 5 min) skär man bort överskotts kanterna. Skär ca 5 mm utanför mönstret på underliggande vådsida och ca 1-1,5 mm in i mönstret på överlappande vådsida. Använd gärna spårad linjal och skärklots. Byt skärblad ofta. Var inte rädd för att skära tapeten dubbelvikt – vecket slätar ut sig när tapeten är upphängd och avtorkad på framsidan.

ÖVERLAPPA
Häng första våden där ljuset faller in i rummet. På så vis faller ljuset in i skarven och skarven blir i stort sett osynlig. Vid traditionell hängning med överlapp hänger man tapeterna omlott med ett överlapp om ca 5 mm-12 mm (vilket det blir om man följer anvisningen). Lägg gärna lite extra klister på ytterkanten av underliggande våd innan överlappande våd hängs upp, så nyper tapeten åt ordentligt i skarven.

SLÄTA UT
Använd tapetborste för att släta ut tapeten på väggen. Plastskrapa kan också användas, liksom rulle till att platta till skarvar med.

TVÄTTA AV
Efter att varje våd hängts omlott skall hela framsidan tvättas av med kallt/ljummet, rent, vatten och en svamp. Använd lätt hand och svepande rörelser.

TAPETANVISNING
Det följer med en anvisning vid varje beställning av tapeter. Om du  vill kan du också klicka här på Överlappstapetsering så kommer du till 10 korta klipp som visar kantskärningsmomenten och hur man hänger tapetvåderna. (Länken går till  föreningen Hållbara Hems instagram konto).  

Varukorg